Peilhuisje Quarantaine
Het peilschaalhuisje in Westerland is een van de twee peilschaalhuisjes op Wieringen. De andere staat in de Vissershaven van Den Oever. Beide peilschaalhuisjes dateren uit het jaar 1919. Toen werden ze gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat. De peilschaalhuisjes werden ingezet om de waterstand vast te leggen.
Vanuit dit huisje vond de controle plaats van de waterstand ten behoeve van de dijkbewaking. Een of meerdere keren per dag werd hier de beweging van het water gemeten. Na de oorlog nam de computer het meetwerk over en zijn de meeste huisjes onbruik geraakt.
Door het afsluiten van de Zuiderzee begon het noordelijk gebied van Wieringen te verzanden. De eb en vloedstromen die het betrokken gebied op diepte hielden veranderden naarmate de afsluiting vorderde. De stromingen werden als het ware gedwongen een ander richting te kiezen. De verzanding nam op een gegeven moment dusdanige vormen aan dat de waterhoogte, aan de Quarantaineweg niet meer kon worden gemeten. In 1939 werd de apparatuur uit het huisje verwijderd, het huisje heeft nog jarenlang dienst gedaan als schuilonderkomen voor mensen die tijdens zware storm wacht liepen op de dijken.
Het peilschaalhuis aan de haven van Den Oever heeft nog jarenlang de taak overgenomen van de verzandde peilschaal aan de Quarantaineweg, tot tenslotte reeds voor de oorlog ook deze in onbruik raakte, wanneer hier de apparatuur is verwijderd is niet bekend.